Aankoopmakelaar in
Amsterdam
- Strategische prijsbepaling voor optimale resultaten
- Onderhandelen voor de beste verkoopvoorwaarden
- Doelgerichte marketingstrategieën
- Soepele afwikkeling van de Aankooptransactie
Amsterdam
Roy Klaasen Makelaardij legt jou uit Wat een bouwkundige inspectie inhoudt u zoekt naar een Aankoopmakelaar in Amsterdam? Wij leggen u uit als ervaren aankoopmakelaar wat een bouwkundige inspectie in houdt
Op het punt van een huis te kopen?
Je bent volledig gevallen voor een huis. Dat het hier en daar wat opknapwerk nodig heeft, is geen probleem voor jou. Helaas zijn niet alle tekortkomingen direct zichtbaar. Een bouwkundige inspectie biedt inzicht in de bouwkundige staat van het huis en eventuele reparatiekosten die je moet voorzien. Zo voorkom je dat jouw droomhuis uiteindelijk een nachtmerrie blijkt te zijn.
Wat houdt een bouwkundige inspectie in, ook wel bekend als een bouwtechnische keuring, is een onpartijdige en gedetailleerde inspectie van een bestaande woning. Samen met een bouwkundige specialist onderzoek je het huis van boven naar beneden, van het dak tot aan de kruipruimte, en van de elektrische bedrading tot aan het riool. Zijn de elektrische voorzieningen zoals de meterkast, de verlichting en de stopcontacten in goede staat? Is er sprake van structurele verzakking?
Hoewel je niet verplicht bent om bij de bouwkundige inspectie aanwezig te zijn, is het wel de beste manier om met een kritisch oog naar de woning te kijken. De inspecteur houdt eventuele gebreken aanwijzen en toelichten; je kunt vragen stellen, bijvoorbeeld over de haalbaarheid van bouwtechnische verbouwingen. Na enkele dagen ontvang je het inspectierapport per e-mail of per post. De verkoper en de verkoopmakelaar krijgen dit rapport niet automatisch, tenzij je ervoor kiest om het aan hen te overhandigen.
Meestal niet verplicht
De inhoudt van de bouwkundige inspectie helpt dus om onvoorziene (onderhouds)kosten te voorkomen, maar soms is een bouwkundige inspectie ook verplicht. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Ook kan het zijn dat je een inspectie moet laten uitvoeren als de taxateur na het taxeren van de woning een bouwtechnisch rapport aanbeveelt. Of wanneer bij de taxatie is gebleken dat er sprake is van achterstallig onderhoud ter waarde van 10% of meer van de woningwaarde.
De kosten voor een bouwtechnische inspectie variëren gemiddeld van € 300 tot ongeveer € 600, afhankelijk van de omvang van het huis. Als je een uitgebreidere asbestinventarisatie wilt, moet je hiervoor vaak extra betalen. Natuurlijk geef je liever geen geld uit als het niet strikt noodzakelijk is.
Toch is een bouwkundige inspectie in veel gevallen wel aan te raden, niet alleen voor oude huizen. Zo kan het voorkomen dat in woningen uit de vroege jaren negentig nog asbest aanwezig is. Ook kunnen slecht uitgevoerde verbouwingen of gebrekkig onderhoud problemen veroorzaken, zelfs in nieuwere woningen.
Zie je tijdens de bezichtiging al tekenen van lekkage, achterstallig schilderwerk of scheuren in de buitenmuren? Dan is het verstandig om nader onderzoek te laten doen naar de bouwkundige staat van de woning. Niet alle gebreken zijn namelijk zichtbaar; veel ervan bevinden zich op moeilijk bereikbare plaatsen of zijn verborgen.
Bij een appartement is de Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud aan de buitenkant. Vaak is er al een bouwkundige inspectie van het hele gebouw uitgevoerd en is er een onderhoudsplan opgesteld. In dat geval is een bouwkundige inspectie niet altijd noodzakelijk. Als je een hypotheek aanvraagt met NHG, kan een bouwkundige inspectie soms wel verplicht zijn.
Na de inspectie ontvang je meestal een rapport met foto’s, een duidelijke uitleg en een overzicht van de kosten. Dit kostenoverzicht is onderverdeeld in verschillende categorieën:
Als je hebt besloten om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren, informeer dan bij de makelaar of de verkoper naar de mogelijkheden, zodat je het beste moment kunt bepalen. Je wilt immers voorkomen dat je kosten maakt voor een inspectie terwijl iemand anders het huis koopt. Over het algemeen zijn er drie momenten waarop je een bouwkundige inspectie kunt laten uitvoeren:
Stel dat je ideale woning na een bouwkundige inspectie helemaal niet meer zo ideaal lijkt. En stel dat de geschatte kosten voor alle ontdekte gebreken aanzienlijk hoger zijn dan verwacht. Dan zijn er opties.
Als je de inspectie hebt laten uitvoeren vóór het tekenen van het koopcontract, dan kun je:
Zonder de hulp van een aankoopmakelaar in Amsterdam kan dit een uitdaging zijn, vooral gezien de dynamische vastgoedmarkt van Amsterdam. Samenwerken met een aankoopmakelaar biedt niet alleen wijsheid, maar ook plezier en diverse voordelen gedurende het hele aankoopproces. Bij Roy Klaasen Makelaardij zijn onze aankoopmakelaars uitgerust met de nodige expertise en een uitgebreid netwerk. Zij helpen je geld te besparen op de aankoopprijs, onderhandelen over gunstige voorwaarden en begeleiden je stap voor stap, zodat je volop kunt genieten van dit belangrijke moment.
Onze aankoopmakelaars kennen de buurten van Amsterdam als geen ander. Of ze er nu zijn opgegroeid, hebben gewoond of er al jaren werkzaam zijn, ze beschikken over waardevolle inzichten en kennis. Ze zullen je informeren over mogelijke gebreken en je een helder beeld geven van zowel de positieve als negatieve aspecten van een specifieke straat of woning en leggen uit wat een bouwkundige inspectie in houdt.
Bij Roy Klaasen Makelaardij streven we ernaar om het kopen van jouw nieuwe woning een feestelijke ervaring te maken. Neem vandaag nog de eerste stap naar jouw nieuwe thuis en ontdek de mogelijkheden die voor je liggen.
Vul het onderstaande formulier in zodat we vrijblijvend kennis kunnen maken
Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in. U ontvangt een link om via e-mail een nieuw wachtwoord aan te maken.